A fogyasztói társadalom és az ő fogyasztói

Tudtad, hogy Magyarországon naponta heten halnak meg a túlsúly okozta egészségi problémák következtében.? A 80-as évektől meredeken emelkedtek az elhízott, túltáplált emberek a statisztikák szerint. Már a WHO is felvette a listájára az elhízást, mint halál okot. Ugye, milyen furcsa? Az elhízásra elsősorban a külső megjelenésünk miatt gondolunk, pedig az elhízás egyre több egészségi problémát is okoz. Árubőség és kényelmesebb élet jellemzi napjainkat, könnyen hozzáférhető, kész-, és félkész ételekkel. A táplálkozásunkat túltáplált hiányállapot jellemzi. Miközben túlvásároljuk és túlfogyasztjuk magunkat, a testünk éhezik.

Egyed, vegyed, fogyassz DE maradj karcsú és vékony, izmos, sugárzóan csábító, sikeres, boldog…. Nekem ez egy kicsit olyan, mit a Hófehérke c. mesében a mérgezett alma, azzal a különbséggel, hogy Hófehérkének senki nem szólt előre, hogy a nagyon ízletes alma a halálát okozhatja. Mint tudjuk, ő szerencsére félrenyelte az almát, és a törpék is megbotlottak vele, így végül túlélte ?

Mindenesetre érdekes ez a kettősség, hiszen párhuzamosan arra biztatnak minket “Egyed, vegyed, fogyassz” DE légy fit és energikus. A reklám nagy úr, és mivel  -ha nézed, vagy hallgatod- bekúszik a tudatalattidba, így hozzá szeretnél igazodni. Még többet fogsz fogyasztani, mert eluralkodik “a kell nekem, jár nekem” érzése mondjuk pl. akár fogyasztószerekből, csakhogy csillapítsd a lelkiismeret furdalásodat, a kilókról és centikről és a közérzetedről már nem is beszélve.

Tudtad, hogy Magyarországon van a legtöbb túlsúlyos és elhízott ember az európai nemzetek közül? Elgondolkodtató!

– napi 100 cal plusz, az évi 6 kg túlsúlyt eredményez
– napi 100 cal mínusz, évi 6 kg fogyást eredményez
– a fogyókúrázók 95 %-a 1 éven belül visszaesik…

Az evés és a túlsúly, lehet akár a problémáinkra és a stresszre adott orális válasz is, hiszen egyrészt jó érzés tölt el minket, ha eszünk, átmenetileg megnyugszunk, és a régi időkből kódolva hozzuk magunkkal azt az érzést is, hogy ha tele a hasunk és zsírpárnákat növesztünk magunk köré, akkor túlélünk. Bármit! Gondoltál már arra, hogy a tested is túlél-e bármit, amit ellene elkövetsz?

És mivel napjainkban már nem fenyeget az éhenhalás veszélye, a fentiekkel szeretnék segíteni neked abban, hogy rendet rakj a fejedben, és ne csak átmenetileg érzed jól magad egy-egy étkezés után, de a tested is érezze jól magát! Mindig ? Légy tudatos vásárló és fogyasztó!