A FÖLD 5 LEGTILTOTTABB HELYE

  • Surtsey sziget: Ez a sziget Izland legdélebbi része és a ’60-as évek második felében tört a felszínre egy kőzet közeli vulkánkitörés következtében. A hely rögtön elkezdte érdekelni a kutatókat, ugyanis segíthet megérteni a szigetek kialakulását. A sziget pont ezért nem látogatható turisták számára, mivel tudósok rengeteg kísérletet végeznek el rajta. Érdekesség, hogy a sziget területe folyamatosan csökken az eróziós erők következtében.
  • Gruinard sziget: Skóciától északra található sziget, ahol a brit kormány végzett biológiai fegyverkísérleteket a második világháború alatt. Ezt követően az összes itt élő birka megdöglött, majd rövidesen lezárták a tengeri forgalmat is. Az 1980-as években elkezdték fertőtleníteni – egy olyan anyaggal, ami a környezet számára kevésbé, de az emberek számára még mindig veszélyes így a szigetet nem látogatható.

Gruinard sziget 01

  • Északi Sentinel Sziget: Ez a sziget azért van elzárva a külvilágtól, mert a rajtaélő szentineléz nép rendkívül agresszív, és minden modern közeledésre erőszakkal válaszol. A sziget több tízezer éve el van zárva mindentől, nyelvük, kultúrájuk pedig teljes mértékben ismeretlen. 2004-ben, amikor a cunami sújtotta a környező területeket, az indiai kormány egy helikoptert küldött a sziget fölé, hogy megnézze, nem szorulnak-e a helyiek segítségre. A törzs nyílvesszőkkel fogadta a közeledést, de a kormány csak azután tiltotta be hivatalosan is a sziget közelébe utazást, hogy pár eltévedt halászt megöltek.
  • Iszei nagyszentély: Az Isze városában található szentélyt csakis a vallási és az uralkodói elit látogathatja, részben mert itt található az Ise Jingu buddhista templom komplexum. 1945 előtt a szentély megközelítését még egy folyó is nehezítette.
Iszei nagyszentely

  • Ilha da Queimada Grande: A lista utolsó pontja ismét egy sziget, ami Brazíliától 35 km-re található. Bár a hely elég pofásnak néz ki képek alapján, teljes mértékben le van zárva, ugyanis népessége csupán csak 4000 mérges kígyó. Minden négyzetméterre 1 és 5 közötti kígyó jut, ami igen veszélyessé teszi a szigetet. A kígyók közül a legveszélyesebb az aranylándzsa kígyó, aminek a harapását egy nagyvárosban se nagyon lehet túlélni, nem hogy egy szigeten.