A MASZK MIATT PÁRÁSODIK A SZEMÜVEGED? VAN MEGOLDÁS ELLENE!

A maszk és a szemüveg, vagy a napszemüveg együttesének viselése nem egyszerű dolog a párásodás miatt. Íme, itt van néhány hasznos tipp arra az esetre, ha nem akarsz homályban közlekedni.

A koronavírus járvány miatt ajánlott, sőt egyre több helyen már kötelező a maszk viselése. Mindannyian tudjuk, hogy ez sajnos nem éppen kényelmes dolog, ám a szemüvegeseknek ez még kellemetlenebb. A maszk miatt a szemüveg gyorsan bepárásodik, ez pedig akadályoz a megfelelő kilátásban. Jó hír viszont, hogy van néhány praktika, ami orvosolhatja a problémát.

A MEGFELELŐ ILLESZTÉS

Nem biztos, hogy észrevetted, de a sebészi maszkok felső részén van néhány fémszál. Ezek arra szolgálnak, hogy pontosabban, és talán szorosabban illeszkedjen a maszk arcunkra. Ilyenkor kevesebb, pontosabban más intenzitással távozik felül a levegő, így a páraképződés is csökken a szemüvegen. Igaz, nem mindegyik maszk ilyen, tehát ez a megoldás még nem az igazi.

SZAPPANOS VÍZ

A szemüveget viselő orvosokat nem csak járvány idején, hanem a hétköznapokban is gyötri ez a párásodás problémája. Tapasztalataik alapján azonban segíthet, ha szappanos vízzel mossuk át a szemüveglencséket, majd hagyjuk a szabad levegőn megszáradni. Miért is lehet ez hasznos? A lencsén a szappanos víz egy vékony réteget képez, ami megakadályozza, hogy a vízmolekulák cseppeket képezzenek rajta.

HÁZTARTÁSI TRÜKKÖK

Hasonló elvem működik otthon a fürdőszobatükör bepárásodása is, ami ellen már van néhány remek házi praktika. Ilyen például a borotvahabbal vagy az ecettel való tisztítás. Ezeket mindenképpen érdemes kipróbálni a szemüveg esetében is.

FONTOSAK AZ ARÁNYOK

A siker azon múlik, hogy megfelelő mennyiségben vidd fel ezeket az anyagokat ahhoz, hogy a párát távol tartsák, de azért ne esünk túlzásba. Érdemes tehát ezekkel a praktikákkal kísérletezni, kombinálni, valamelyik biztosan működni fog.