Elvesztettem az állásom, hogyan tovább?

Kinek, és milyen juttatások járnak, hogyan tudjuk regisztrálni magunkat? Cikkünkben összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat.

Sokan veszítették el az elmúlt időszakban az állásukat, egyre-másra állnak le vagy szűnnek meg vállalkozások, kisebbek és nagyobbak egyaránt. Szolgáltató cégek zárnak be, gyárak állnak le – utóbbiaknál pedig még kérdéses a munkások sorsa a leállás ideje alatt.

Я потерял свою работу, как дальше?

Ha elveszítettük az állásunkat, érdemes azonnal álláskeresőként regisztrálni magunkat. Ez az első lépés ahhoz, hogy jogosulttá válhassunk az álláskeresési járadékra, korábbi nevén munkanélküli segélyre.Ennek összege a korábbi bruttó bér 60 százaléka, de maximuma a minimálbér, ami jelenleg 161 ezer forint. Minimum 36 napig, de legfeljebb 3 hónapig folyósítják ezt az összeget.

Ki jogosult álláskeresési járadékra?

Az a személy, aki:
– álláskereső, és
– az álláskeresővé válását megelőző három éven belül legalább 360 nap jogosultsági idővel rendelkezik, és
– kereső tevékenységet nem folytat, tehát munkaviszonyban (egyszerűsített foglalkoztatásnak minősülő jogviszony és a nevelőszülői foglalkoztatási jogviszony) kivételével nem áll, és
– vállalkozói tevékenységet sem folytat, és
– munkát akar vállalni, de önálló álláskeresése nem vezetett eredményre, és
– számára az illetékes járási hivatal foglalkoztatási osztálya sem tud megfelelő munkahelyet felajánlani.


Meddig, és mennyi jár?

Az álláskeresési járadék folyósításának időtartama minimum 36, de legfeljebb 90 nap. Az álláskeresési járadék összege attól függ, hogy az igénylő hány napig dolgozott az igénylést megelőzően. Ezt a munka elvesztését megelőző négy teljes naptári negyedévben befizetett munkaerőpiaci járulékalap havi átlaga alapján számolják ki.

A járadék összege a folyósítás teljes időtartama alatt a járadékalap 60 százaléka, amely azonban nem lehet magasabb a jogosultság kezdő napján hatályos kötelező legkisebb munkabér napi összegénél. Ha a járadék számításánál figyelembe vett összeg nem éri el minimálbért, akkor a járadék számításának alapja a fentiek szerint számított összeg 60%-a.

Hol kell regisztrálni?

A koronavírus-járvány kapcsán kialakult helyzetre való tekintettel személyes ügyintézés helyett a regisztrációt elektronikusan lehet intézni a http://eugyintezes.munka.hu oldalon. A TAJ számunkra és a születési dátumunkra lesz szükség az első lépésekhez.

Az elektronikus regisztrációt követően e-mailben érkezik egy adatcsomag, melyet ki kell tölteni és ügyfélkapun keresztül kell visszaküldeni, tehát ekkor sem kell személyesen bemenni a munkaügyi központba.

Milyen dokumentumokat lehet érdemes előkészíteni?

Az ügyintézéshez az alábbi dokumentumok jó, ha kéznél vannak. Elképzelhető, hogy beszkennelve kell őket továbbítani, ha nincs a közelben erre alkalmas eszköz, akkor mobillal lefényképezve, vagy szkenner alkalmazásokat használva is el lehetezeket küldeni.

Érvényes személyazonosító igazolvány (útlevél, jogosítvány)
• Lakcímet igazoló hatósági igazolvány (lakcímkártya)
• TAJ kártya
• Adó igazolvány
• Iskolai, illetve szakképzettséget igazoló okirat/ok

A szakképzettséget igazoló iratok jól jöhetnek az álláskeresésnél is. A 3 hónap nem hosszú idő, érdemes azonnal lépni.