Hogyan vethetsz véget a káros mobilozási szokásoknak

6 tipp a kiegyensúlyozott telefonhasználathoz

„Telefon, kulcs, pénztárca.” Jellemzően ezzel az ellenőrzőlistával lépünk ki az ajtón. Ma már szinte mindenben az okostelefonunkra hagyatkozunk, de vajon mennyire egészséges velük a kapcsolatunk? Miközben egyre több ember teszi le a telefonját átmeneti „elvonásra”, érdemes körülnézni, van-e jobb módja a kiegyensúlyozott telefonhasználatnak.

 

1

Человек ищет способы изменить свои привычки использования телефона

Kövesd nyomon a telefonhasználati szokásaidat

Mint minden életstílusváltásnál, fontos megállni egy pillanatra és felmérni, hogy valójában mennyi időt is töltünk azzal a szokással, amin változtatni szeretnénk. Az olyan alkalmazások, mint a Thrive, segíthetnek megérteni, mennyi időt is töltesz telefonoddal, így eldöntheted, mikor és hol kéne visszafogni magadat. Ne feledd, hogy a tartható célok fontos szerepet játszanak a hosszútávú változásban, és a célok felállítása csak pontos helyzetelemzés alapján lehetséges.

Следите за своими привычками использования телефона

2

A ritmus és a szundi

„Kék fénynek” nevezzük a fényt, amelyet a digitális képernyők bocsátanak ki, és ez a fény nincs túl jó hatással az ember cirkadián ritmusára. A túl sok kék fény problémát okozhat a szervezet melatonintermelésében, ami az éjszakai pihenés szempontjából nagyon fontos, ugyanakkor az olyan kékfényszűrők, mint az Éjszakai üzemmód, csökkenthetik a mobiltelefon-használat következtében kialakuló szemfáradtságot, kiegyensúlyozhatják a természetes fiziológiai folyamatokat, valamint segíthetnek aludni egy szemhunyást.

Прочитайте, как защитить глаза от усталости глаз, вызванной синим светом.

3

Félre a digitálissal és időnként elő az analóggal

Az egyik egyszerű módja annak, hogy csökkentsd a mobiltelefonodtól való függésedet, ha átváltasz olyan dolgok használatára, amelyek képesek ugyanazt megtenni, ám más módon. Vedd elő az ébresztőórádat, főzz szakácskönyvből, hallgass rádiót vagy olvass magazinokat – tégy meg mindent annak érdekében, hogy offline is boldogulj.

Женщина, которая любит быть одна

4

Gyakorold a biztonságos szelfizést

Избегайте SMS-пальцев и мобильных локтей, принимая селфи безопасно

Miközben megpróbálod összehozni a tökéletes szelfit, győződj meg róla, hogy megvéded magad az olyan technológiához köthető sérülésektől, mint a szelfikönyök (igen, ilyen létezik). A teniszkönyök technikai jellegű kis testvéreként a szelfikönyök a kar gyulladását jelenti, könyéktől a csuklóig, amelyet a kar gyakori hajlítása okoz. Pihentesd a karodat rendszeres időközönként, ha valamilyen kellemetlen érzésed támad, esetleg készíts szelfit egyéb módszerekkel, például az S Pen használatával.

5

Используйте ваш телефон осмысленно, чтобы оставаться на связи

A telefonhívás a kapcsolattartás legjobb módja

Noha a kapcsolattartás egyik ősi módszerének tűnhet, a telefonhívás gyakorta gyorsabb és jóval hatékonyabb. Egész bekezdések begépelését spórolhatod meg, az azt követő tisztázó megjegyzésekről nem is beszélve. Ha a telefon használata mellett döntesz, megkímélheted magad egy újabb technológiához kötődő sérüléstől, az SMS-ujjtól, amely a gépelés okozta hüvelykujjfájdalmat jelöli, mely a csuklóban is jelentkezhet.

6

Пейте кофе, не нажимая на телефон

Karnyújtáson kívül

Mindannyiunkra jellemző, hogy gondolkodás nélkül a telefonunk után nyúlunk. Néhány pszichológus szerint a folyamatos inger arra, hogy ránézzünk a telefonunkra, még akár a körülöttünk lévő emberekkel eltöltött jelentőségteljes pillanatok átélését is megakadályozhatja. Erre jó megoldás lehet, ha a telefonunkat karnyújtási távolságon kívül tartjuk, például az iroda másik felében vagy akár egy másik szobában. Lehet, hogy túl egyszerűen hangzik, de sok igazság rejlik abban, hogy „ami nincs szem előtt, arról könnyebben megfeledkezünk.”

Tedd le időnként a telefonod

…és ha már felkészültél arra, hogy ismét a kezedbe vedd, tarts meg az egyensúlyt néhány észszerű mobileszköz használatával.