Így lesz makulátlan minden ruhánk

A mai, modern gépekkel gyerekjáték a ruhák tisztítása, vasalása. Időnként azonban jól jön néhány hasznos tanács.

Mosás

Még a tapasztalt háziasszonyokkal is előfordul, hogy nem lesz elég tiszta a kimosott ruha. Mi lehet ennek az oka?

Fehér csíkok

Valószínűleg túl sok mosóport vagy öblítőt öntöttünk az adagolóba. Figyeljünk a rekeszen lévő jelzésre, amikor beletesszük a tisztítószert!

Dohos a mosógép

A kellemetlen szagnak sokféle oka lehet. A legvalószínűbb, hogy valahol lerakódott a készülékben a kosz. Ha erre gyanakszunk, ruha nélkül indítsuk el a készüléken a 95 fokos programot! A megfelelő szellőzés érdekében a használaton kívüli gép ajtaját mindig hagyjuk nyitva. Két-három hetente célszerű kitakarítanunk az adagolórekeszt is.

A színes póló kifakul, kinyúlik

Vélhetően rossz programot választottunk. A túl magas hőfok vagy centrifuga-fordulatszám károsítja az anyagot, ezért az ilyen ruhaneműket mindig kímélő programon mossuk, és ne töltsük tele a mosógépet. Sokat segít továbbá, ha színes ruhákhoz ajánlott mosószert vásárolunk.

Szürke lesz a fehér

Vízkő rakódhatott le a gépben. Mosás előtt öntsünk ecetet a készülékbe, majd indítsuk el az öblítőprogramot! Ezután a szokott módon is mossuk ki a ruhát.

Sötét foltok a világos törülközőn

Néhány hajápoló szer olyan hatóanyagokat tartalmaz, amelyek a textilre kerülve megkötik a szálakban a szennyeződéseket. Ezért mielőtt a gépbe tennénk a törülközőt, előbb mossuk át folyékony mosószerrel!

Szárítás

A helyes teregetési technika kiváltja, vagy legalábbis megkönnyíti a vasalást.


Farmer

Mosás előtt gomboljuk be, és húzzuk fel rajta a cipzárt, utána pedig alaposan rázzuk ki a ruhadarabot! Csipesszel rögzítsük a szárítókötélen, és simítsuk ki, hogy ne kelljen kivasalnunk.

Szoknya

Ne hajtsuk át a szárítókötélen, mert az csíkot hagy benne! Csipesszel rögzítsük a korcánál, és kézzel simítsuk ki.

Póló

A pamutfelsőt az aljával fölfelé csíptessük a kötélre. Arra is ügyeljünk, hogy csak az anyag legszélére kerüljön csipesz, máskülönben meg fog látszani rajta a rögzítés nyoma.

Fehérnemű

A melltartót nyissuk szét, fűzzük át a kötélen, és újra kapcsoljuk vissza. Ne csavarjuk ki a fehérneműt, mert a kényes szatén és csipke ettől károsodhat.

Blúz, ing

Rázzuk ki a ruhadarabot, majd akasszuk vállfára vagy a szobainasra. Begombolva szárítsuk!

Vasalás

A legtöbben utálatos házimunkának tartjuk, ám a legnagyobb igyekezet ellenére is bizony időnként szükség van rá.

Vízköves talp

Vízkövesek a vasaló talpán lévő gőzkivezető nyílások? Bekapcsolt állapotban többször húzzuk végig a készülék talpát egy ecettel átitatott rongyon! Ha ettől nem lesz teljesen tiszta, csavarjuk rá a textildarabot a kihűlt készülékre, és hagyjuk rajta egy órán át!

Tökéletes ránctalanság

Az egy picit még nyirkos ruhát a legkönnyebb kivasalni. A csontszáraz darabokat ezért előtte érdemes vízzel lespriccelni.

Sokoldalú alufólia

Gyakran előfordul, hogy vasalás közben koszos lesz a vasaló talpa. Egy régi módszer szerint ilyenkor párszor húzzuk át egy darab alufólián, és már folytathatjuk is a munkát.