Mire emlékszik egy kisgyerek?

A gyermekpszichológusok szerint a bébi memóriája már a születés előtt működni kezd.
A memória szolgáltatja azokat az építőköveket, amelyek segítségével a kicsi felépíti a maga számára az őt körülvevő világ megértésének hatalmas épületét.

A memória kialakulása

Az ön bébijének a memóriája teszi lehetővé, hogy az ön arcát meg tudja különböztetni mindenki másétól, akiket látni szokott maga körül. Azt is a memóriájának köszönheti, hogy néhány másodperccel a szopás előtt izgatottá válik, pedig még a szája nem is ért az anyatejhez – a pici ugyanis emlékszik rá, hogy amikor a mamája egy bizonyos módon magához öleli, gyorsan következni fog a finom tej.

Korai jelek

 • Honnan tudják tehát a kutatók, hogy működik a memória? Nos, felfedezték a következőket:  A néhány órás újszülött erőteljesebben reagál az általa még a mamája hasában hallott hangokra, mint az újakra. Ha ön, a mama, rendszeresen hallgatta kedvenc zenéjét a terhessége hatodik hónapjától kezdve, a baba a felismerés jeleit fogja adni, amikor megszületése után hallja ugyanazt a zenét.
 • Az “emlékeztetők” javítják a memóriát. Az egyik vizsgálódás idején egy három hónapos babának megtanították, hogyan kell megmozgatni a csörgőket, melyeket a kiságya fölé feszítettek ki. Amikor két hét múlva újra megmutatták a csörgőket a babának, úgy látszott, elfelejtette, hogyan kell rázogatni. Amikor az anyukája “emlékeztetőül” enyhén megrázta egyszer a csörgőt, a baba memóriája helyreállt.
 • Amikor még csak néhány hetes a kisbaba, általában a memóriája legfeljebb két napig tart. A kutatások azonban megerősítették, hogy mire a pici öt hónapos lesz, tud már emlékezni az arcokra 14 napig is, “lefényképezi” magának azokat.
 • Egyes kisbabák memóriája hosszú ideig tarthat. Pszichológus-kutatók bizonyos hangokat játszottak le egy hónapos bébiknek. Két évvel később ugyanazokat a hangokat hallhatták a kicsik. Viselkedésük elárulta, hogy számos hangra emlékeznek.

Memóriatípusok

Az ön egyre jobban fejlődő kisbabája öt különböző memória-típussal rendelkezik (ld. lent), melyek mindegyike a felfogóképességével függ össze. Minél több memóriafajta lép működésbe, annál könnyebben tanul és emlékezik a baba.

 • Vizuális memória: Hogy emlékezzék az arcokra, képekre.
 • Hallásbeli memória: A hangok, zajok és zene felidézésére.
 • Szaglószervi memória: Szagok és ízek megjegyzésére.
 • Jelentéstani memória: A szavak értelmének megfejtésére.
 • Mozgásérzeti memória: Kar-, láb- és testmozgások végrehajtására.

Ha nem látja, nem emlékszik

A bújócska-szerű játék jó módja annak, hogy ellenőrizze a bébije fejlődő memóriáját. Amikor kb. három hónapos, ültesse bele egy gyermekszékbe vagy más bébi-ülőkébe. Ragadja meg a figyelmét egy kis játékkal úgy, hogy szándékosan arra nézzen. Majd fedje le a játékot egy kendővel úgy, hogy a kendő azt teljesen elrejtse –  van esély rá, hogy ebben a korban nem mutatja a baba semmilyen jelét annak, hogy a játékot keresné, mintha elfelejtette volna. Ha azonban hat hónappal később játssza vele ugyanezt a játékot, le fogja húzni a leplet a játékról.

Hat hónapos korban a legtöbb bébi szeret “kukucs” játékot játszani. A kicsi élvezettel fog visítani, amikor ön eltakarja az arcát a kezével, és megkérdezi. “Hol van a mama?” Most már ő tudja, hogy a mami arca ott van a keze mögött, és örömmel veszi el az ön kezét onnan.

A baba a második évében szívesen játszik “bújtasd el a macit” játékot. Kérje meg őt, hogy rejtse el valahová a szobában a maciját, amíg ön becsukja a szemét. Amikor ez megtörtént, nyissa ki a szemét, és kezdje lázasan keresni a mackót. Amikor a maci rejtekhelye közelébe ér, a kicsi elkezd majd sikongatni, ezzel bizonyítva, hogy emlékszik rá, hová rejtette a játékot.

Hogyan fejlődik a memória?

Az alábbiakban ahhoz adunk útmutatást, mi várható a babáktól a különböző életkorokban.

 • 3. hónap: Amikor készen áll a fürdésre, izgatottá válik már akkor, amikor még nem is látja a fürdővizet, mert emlékszik az azt megelőző eseményekre, például, hogy levetkőztetik.
 • 6. hónap: Amint ön átad a kicsinek egy játékot, hagyja leesni a földre. Ő azonnal keresni fogja, mert a mentális képzeletét már megfogta a leesett tárgy.
 • 9. hónap: Rejtsen el egy kis játékot egy lefordított bögre alá úgy, hogy azt a baba lássa. Érte fog nyúlni, felemeli a bögrét, és kiveszi a játékot, bizonyítva fejlett memóriáját.
 • 1. év: Ha ön azt mondja neki: “Add ide légy szíves a csészét”, és ő látja is önt, amint beszél, figyelni fog, tudni fogja, ön mit kér, és oda fogja adni a csészét.
 • 15. hónap: Különösen élvezi az ismert bölcsődei mondókákat és dalocskákat. Felderül az arcocskája, amikor ön kiejti valamelyiknek az első szavát.
 • 18. hónap: Ha mindennap ugyanazt a gyermekműsort nézi a televízióban, nemsokára meg tudja majd mondani a műsor címét abban a pillanatban, amint az elkezdődik.

www.patikamagazin.hu