Online kapcsolatok: teremtsünk közös élményeket

Mit tehetünk a személyes és munkahelyi kapcsolatainkért, a digitális térbe szorulva? Hoztunk néhány – szó szerint – játékos ötletet a hosszú hétvégére!

A járvány okozta korlátozások miatt az utóbbi hetekben jelentősen leredukálódott a személyes kapcsolódásaink száma és minősége, hiszen a munkánk, illetve a magánéletünk egyaránt az online térbe helyeződött át. Hét közben elmaradnak a közös kávézások és ebédek a munkatársainkkal, hétvégén pedig hiába vágyunk nagycsaládi körbe, vagy a barátokkal közös programokra – most biztonságosabb a négy fal között maradnunk. Ahogy telik az idő, egyre nagyobb szükségünk van közös élményekre, ezért Dr. Kalmár Péterrel, az Eureka Games alapítójával utánajártunk, milyen alternatívákat kínálhat számunkra az internet, a videótelefonáláson túl. 

Интернет-соединения: создайте общий опыт

Nem vagyunk egyedül

A bezártság valamennyiünket próbára tesz, hiszen hirtelen szűntek meg a jól megszokott, biztonságos rutinjaink, és kellett búcsút intenünk a szociális életünknek, a töltődés általunk kedvelt formáinak, amelyek lendületet adtak nekünk a következő munkahelyi kihívásokhoz. Ráadásul sokkal kevesebb inger ér minket nap mint nap, és a programjaink, főleg azok, amelyekben másokkal együtt veszünk részt, egészen korlátozottak. 

Kiemelten fontos, hogy ebben a bizonytalansággal teli időszakban se szigetelődjünk el a hozzánk közel állóktól, a szociális izoláció és a szorongás ugyanis észrevétlenül képes átformálni és eltávolítani bennünket egymástól. Ez a munkahelyi kapcsolatokra éppúgy igaz, mint a személyes kapcsolati hálónkra! Valószínűleg a legtöbben már tapasztaltuk, hogy ezekben a napokban kiélezettebbek, érzékenyebbek is lehetünk, így szomjazzuk a pozitív, közös élményeket, amelyek kikapcsolnak és megnyugtatnak bennünket” – kezd bele a nagyon aktuális téma Dr. Kalmár Péter. 

Ha a négy fal közt támad kedvünk közösen kikapcsolódni, akkor szívesen vesszük elő a társasjátékokat, és a jó hír az, hogy erről a lehetőségről most sem kell lemondanunk! „Számos online játék létezik, amely a jelen keretek között is képes összekapcsolni minket, csupán egy kis nyitottságra, kreativitásra, na meg persze internetre van szükségünk ahhoz, hogy akár a kollégáinkkal, akár a barátainkkal minőségi időt tölthessünk el együtt” – vallja interjúalanyunk. 

Játékélmény – korlátok nélkül

Jöjjön három online játszható játék, ami garantáltan új szintre emeli a péntek estéket, miközben kapcsolataink minőségi építésére is teret ad!

1. Amikor a nevetés a cél

A Skribbl egy nagyon egyszerű, jópofa, magyarul és angolul is elérhető játék. Egyszerűsége miatt gyerekek is játszhatják, akiknek már biztosan nem jelent kihívást az interaktív online technológia használata. „Ez a rajzolós Activity biztosan minden társaság kedvence lesz, mivel a szabályai könnyűek, a sok nevetés pedig garantált. A lényege, hogy a játék által felajánlott három szó közül kell az egyiket lerajzolnunk, a játékostársaink pedig a chat felületre gépelve találhatják ki a feladványt. Ha lejárt az idő a megoldóknak pont jár, majd új kör kezdődik új rajzolóval. A kreatívabbak akár saját, privát pályát is létrehozhatnak, ahová titkos linkkel hívhatják be a többieket” – tudjuk meg Pétertől. 

2. Ha egy kis agytornára vágyunk

A Kahoot! rendszerében saját kvízjátékot készíthetünk, amelybe egy PIN kód segítségével az ismerőseink is becsatlakozhatnak. A kezelése könnyű és érthető mind készítői, mind játékos oldalról. „Eredetileg a játékot úgy tervezték, hogy a résztvevők egy légtérben figyelik a közös kijelzőn megjelenő kérdéseket és a rendszerre felcsatlakozott okostelefonjuk vagy tabletjük segítségével adják meg a válaszaikat, amelyeket aztán a játék minden kör végén ki is értékel, majd rangsorol. Viszont az élményt egyáltalán nem csorbítja, ha nem lehetünk fizikailag együtt: a kvízmester egy videohívásban (zoom.com, google hangouts, skype) megoszthatja a képernyőjét, a játékosok pedig telefonjukon keresztül válaszolhatnak” – vázolja a jelenleg is játszható változatot interjúalanyunk. 

3. Mintha egy asztalnál ülnénk

Ha konkrét társasjátékozáshoz lenne kedvünk, de az aktuális körülmények miatt nem tudunk egy asztalhoz ülni, a virtuális társasjáték szimulátorok, mint a Tabletopia nagyon jó alternatívát kínálnak. Segítségükkel a gépünk előtt ülve tudunk a barátokkal vagy bárkivel a világon közösen társasjátékozni.

A Tabletopia alapvetően ingyenes, böngészőből is futtatható, viszont korlátozott számban érhetőek el rajta az ismert társasjátékok virtuális verziói. Felülete viszonylag egyszerű és könnyen tanulható, illetve kezelhető: lényegében szabadon mozgathatjuk benne a játék elemeit egy virtuális térben. Emiatt azonban fontos, hogy tisztában legyünk a játék szabályaival, mert a program nem fog szólni, ha valamit nem a szabályoknak megfelelően teszünk” – részletezi beszélgetőpartnerünk. 

Slusszpoén a végére

Ha a fenti játékok túlságosan idegenek számunkra, kipróbálhatjuk valamely valódi társasjáték kreatívan újragondolt változatát is. Az interneten számos megoldást találhatunk, amelyek segítik áthidalni a fizikai távolságot, de akár mi is kitalálhatjuk kedvenc partijátékunk 2.0-ás verzióját – az ötletverseny már önmagában is jó közös élményünk lehet! De hogy addig se maradjunk játék nélkül, Péter még egyet a figyelmünkbe ajánl, amihez a jó kedvünkön és néhány ütős poénon kívül mással nem is kell készülnünk. 

A PoénPárbaj előtt érdemes a játékosoknak összegyűjteni néhány kedvenc, még a többiek előtt el nem sütött viccet, majd indíthatjuk is a közös videóhívást. A játék roppant egyszerű, és garantáltan feltöltő hatású: a játékosok sorban mondják el vagy olvassák fel a vicceiket, minél poénosabban, amit a többieknek rezzenéstelen arccal kell hallgatniuk, még egy kis mosolygás sem megengedett. Minden nevetés, vagy akár csak elhúzódó száj is pontot ér – ezért fontos, hogy mindenki használja a kameráját, és jól látható is legyen a többiek képernyőjén. A körök addig ismétlődnek, amíg ki nem fogyunk a viccekből, vagy amíg bírjuk szusszal” – fejti ki Péter. 

Bár elsőre úgy tűnhet, hogy a járvány által teremtett szituáció a társas kapcsolataink ellensége, azonban kis kreativitással könnyen a javunkra fordíthatjuk az eseményeket: előfordulhat, hogy barátainknak most több ideje van kapcsolódni velünk, mint a pörgő hétköznapokban, de akár kollégáinkhoz is közelebb hozhat minket ez a helyzet, ha jól használjuk ki!