Tudjuk-e erősíteni az immunrendszert – szedjünk vitaminokat járvány idején?

Nem lehet erősíteni az immunrendszert vitaminbombák szedésével. Egyféleképpen támogathatjuk a védekező rendszerünket: egészséges életmóddal. Változatos táplálkozással, rendszeres mozgással és elegendő pihenéssel – mondta Nékám Kristóf immunológus, aki hozzátette: ilyenkor, tél végén a D-vitamin szedése indokolt, mert a D-vitamin-szint alacsony a magyarok szervezetében, esetleg C-vitamint is szedhetünk, de másra nincs szükség. Ahhoz, hogy elkerüljük a koronavírus-fertőzést, azt kell tenni, amit a szakemberek javasolnak: nem szabad tömegbe menni, és naponta többször, alaposan, meleg vízzel és szappannal kezet kell mosni. Interjú Nékám Kristóf immunológussal.

Nagyon sokszor halljuk, hogy érdemes erősíteni az immunrendszert, különösen járvány idején. Tudja-e befolyásolni a saját védekező rendszerét az ember például vitaminokkal?

Az immunrendszerünket igazából egyféle módon lehet erősíteni: egészséges életmóddal.  Semmi más nem befolyásolja az ember immunrendszerét, csak az, ha egészségesen táplálkozunk, rendszeresen mozgunk és persze eleget alszunk. Lehet vitaminokat szedni, de úgy vélem, valójában ez nem változtat egy jól működő immunrendszeren. Ha valaki rengetegféle étrendkiegészítőt, vitaminokat, ásványi anyagokat szed, lényegében semmit sem változtat az immunrendszerének működésében. Legfeljebb, ha túladagolja, kialakulhat egyfajta autoimmun betegség – de ez nagyon ritka. Ilyenkor esetleg D-vitamint érdemes szedni, mert tél végén erre szüksége van a szervezetnek, és kétségkívül ennek van immunerősítő szerepe is. Ezenkívül a C-vitamint ajánlom, mert a C-vitamin-ellátottságunk általában a szükséges mennyiség alatt van. Másra viszont nincs szükség. Ajánlanak teákat vagy növényi kivonatokat, amelyek hosszú, évszázados tapasztalatok alapján segíthet az immunrendszer működésében, de ennek sem látom értelmét, ugyanis az ember védekező rendszerének működését ilyen módon nem lehet megváltoztatni.

Most, tél végén az emberek gyengébbnek érezhetik magukat – erre szokták mondani, hogy tavaszi fáradtság. A vírus ilyenkor könnyebben támadja a szervezetet?

Valóban, ilyenkor kimerültek a D-vitamin készleteink, és ahogyan mondtam, azt érdemes ilyenkor szedni. Ezt a vitamint a napsütés hatására termeli a szervezetünk, de a tél miatt kevés napsütés érte a bőrünket. A magyar emberek több mint kétharmada ilyenkor D-vitamin-hiánnyal küzd, ezt érdemes pótolni. Ez növelheti az ember ellenálló képességét a fertőzésekkel szemben is. Egyébként az egészséges életmód segít erősíteni a szervezetünket, másnak nincs sok értelme.

Nékám Kristóf immunológusFOTÓ: TALÁN CSABA

A fertőzés kimenetele attól is függ, hogy milyen az ember immunállapota. Azt tudhatjuk, hogy most éppen milyen állapotban van az immunrendszerünk?

Mindenkinek a védekező rendszere másként reagál a kórokozókra. Valakinél erősebb az immunválasz, ezért súlyosabb tünetek jelentkezhetnek – például magas láz, izomfájdalom és levertség. Különböző vérvizsgálatokból kimutatható, hogy a védekező fehérjék csoportja az ember korának és nemének megfelelő-e. Vizsgálat nélkül ezt nem lehet tudni, de az alapvető feltételezésünk az, hogy egy egészséges embernek jól működik az immunrendszere. Aki egészségesen táplálkozik, egészségesen él, rendszeresen mozog, nincs okunk feltételezni, hogy nem működik jól. Az ember érti a félelmeket, de higgyék el, egy egészséges embernél nincs mit tenni, azon túl, természetesen, hogy a közvetlen emberi kapcsolatokat kerülni kell, és naponta többször, alaposan, szappannal és meleg vízzel kezet kell mosni. Más védekezés nincs a fertőzés ellen. Az idősebb emberek immunrendszere gyengül, de az egészséges idős emberek sem tapasztalják, hogy többet lennének betegek, többféle vírus támadná meg őket. A szervezet ugyanis úgy alakítja ki a védekező rendszerét, amire neki szüksége van. Pontosan azt teljesíti az immunrendszer, amit a szervezet igényel. Természetesen egy olyan kórokozó, amivel még soha nem találkozott az emberi szervezet, fogékonnyá tesz mindenkit a fertőzésre, és a gyengébb immunrendszerű idős emberek nehezebben küzdhetnek meg a vírussal.

Nékám Kristóf immunológusFOTÓ: TALÁN CSABA

Ha bekerül a szervezetbe a vírus, milyen folyamat zajlik a testben?

Ha egy idegen fehérje bekerül a szervezetbe, egyfajta antitestet termel ellene az immunrendszer. Ez bőven elég ahhoz, hogy semlegesítse azt a vírusmennyiséget, ami bekerült például a nyálkahártyára. Azonnal dolgozni kezd az immunrendszer, még akkor is, ha mi erről semmit sem tudunk – hiszen semmilyen tünetünk nincs. Éppen ezért rendkívül fontos az, amit az Operatív Törzs és a szakemberek mondanak: ne menjünk tömegbe, tartsuk egymástól a távolságot, mert nem lehet tudni, hogy ki hordozza a vírust – esetleg úgy, hogy nem is tud róla, hiszen a betegség tünetei még nem jelentkeztek. Óriási a félelem, és ez érthető, hiszen minden nap növekszik a fertőzöttek száma, de azt gondolom, hogy egy egészséges embernek egyetlen feladata van, kerülni a tömeget, és tartani a távolságot az emberektől. Az immunrendszer pedig felveszi a harcot a kórokozó ellen, ha mégis bekerül a szervezetbe. Senki sem találkozott még ezzel a vírussal, nincs védettségünk ellene. Ha mindenki betartaná az utasításokat, jelentősen csökkenne a fertőzöttek száma, és lassulna a járvány üteme – erre kell mindenképpen törekedni.

Forrás: https://www.origo.hu/