Tudta? 5 érdekesség a rózsáról

A rózsa nem csak a vázában mutat pompásan, de számos jótékony hatással is bír. Ráadásul illóolaja elűzi a stresszt, a fejfájást, megnyugtat és ellazít egy fárasztó nap után.

A Zewa, legújabb rózsaillattal átitatott, háromrétegű, Deluxe Aroma Collection zsebkendő kollekciója kapcsán összeszedte, mit érdemes még tudnunk erről a gyönyörű virágról.

  1. Az első írásos feljegyzések az ókorból származnak arról, hogy rózsát dísznövényként alkalmazták: az ókori egyiptomiak szent virágként tisztelték és Ízisz istennőnek ajánlották fel, a rómaiak pedig épületeket dekoráltak vele.
  2. A rózsák színe többletjelentést hordoz. Köztudott, hogy a vörös rózsa fejezi ki leginkább a szerelmet, de talán kevésbé ismert, hogy a barackszín rózsa a szerénység, a sárga a barátság, a lila tónus pedig a varázslat szimbóluma.
  3. A rózsaillat amellett, hogy megnyugtat, a memóriát is javítja. Német kutatók kimutatták, hogy bizonyos illatok, így a rózsa aromája is aktiválja a hippocampust, amely a tanulási képességeinkben hatalmas szerepet játszik.
  4. A vadrózsa – hétköznapibb nevén csipkebogyó – C-vitamin tartalma kiemelkedően magas. Nagyon ízletes lekvár készíthető a terméséből, melyet a köznyelv hecsedlinek, vagy petymegnek nevez.
  5. A legenda szerint, ha egy szerelmespár rózsaszirmokat dob egy patak vizébe és a szirmok közül kettő együtt úszik el anélkül, hogy elválnának, hamarosan össze fognak házasodni.