TUDTA-E?

Tudta-e, hogy gyakran keveredik az emberek fejében, hogy Győrt a „vizek” vagy a „folyók” városaként hívják-e? A négy folyó (Rába, Rábca, Mosoni-Duna, Marcal) találkozásánál fekvő Győr fantasztikus hangulatát és csodálatos természeti adottságát éppen az adja, ahogyan folyói szelíden átölelik a belvárost, és mindenkit folyóparti sétára csábítanak. Győrt ezért évszázadok óta a „folyók városának” emlegetik, nem összekeverendő a „vizek városával”!

Tudta-e, hogy a folyók városában tutajra vagy sétahajóra szállva az egész belvárost bejárhatja? Izgalmas felfedezésre indulhat a kedves látogató a Jedlik híd lábánál található kikötőből, ahonnét a Mosoni-Dunán és a Rábán hajózva felejthetetlen élményben lehet része. Nyáron menetrend szerinti járat indul az állatkertbe, így komplett félnapos programot is szervezhetünk e két élménnyel.

Tudta-e, hogy Győr elnyerte a 2017-es Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál (EYOF) megrendezésének jogát? A sportesemény azért is van különösen jó helyen Győrben, mert a megyeszékhely az egyetlen magyarországi település, mely olimpiai bajnok polgármesterrel büszkélkedhet. Borkai Zsolt, Győr polgármestere 1988-ban a szöuli olimpián nyert aranyérmet, amikor is sérüléssel bajlódva, de 10 pontos gyakorlatot mutatott be lólengésben. Nem véletlen, hogy Győrt a sport egyik magyarországi fellegváraként emlegetik.

Tudta-e, hogy Győr városának történetében az egyik leghíresebb fogoly – a Rákóczi Ferenc utcai régi városháza börtönében – Jókai Mór regényhősnője a „Lőcsei Fehér Asszony”, Korponainé Géczy Julianna volt? A kémkedéssel vádolt asszonyt hosszadalmas bírósági eljárást követően 1715. szeptember 25-én, 11 órakor az akkori győri vár piacán, a mai Széchenyi téren végezték ki. A hóhér a tömegek szeme láttára bárddal ütötte le szép fejét.

Tudta-e, hogy a hamarosan immár 40 éves, legendás Győri Balett Markó Iván és az Állami Balettintézet akkor végzett növendékeinek alapításával jött létre? Sikert sikerre halmoztak és halmoznak ma is, hiszen a társulat napjainkban Kiss János, korábbi alapító tag vezetésével a világ minden pontján öregbíti hazánk és Győr városának hírnevét.

Tudta-e, hogy gyerekkorunk egyik kedvenc olvasmányában, a Winnetou-történetekben nagy szerepet kap egy bizonyos Henry-karabély, aminek John Xantus névvel ellátott ezüstözött változata jelenleg a győri Rómer Flóris Múzeumban látható? Karl May, minden idők legtöbb könyvet eladó német írója Old Shatterhand alakját ugyanis a győri Xántus Jánosról mintázta, akinek a nevét Győrben az állatkert is őrzi. A levél, amelyben ehhez a nagy utazó és felfedező engedélyét kéri, ma is megtekinthető a Karl May Múzeumban, Drezdában.

Tudta-e, hogy a Győrkőcfesztivál keretein belül megrendezésre kerülő Győrkőc Olimpia azért is van különösen jó helyen Győrben, mert a megyeszékhely az egyetlen magyarországi település, mely olimpiai bajnok polgármesterrel büszkélkedhet? Borkai Zsolt, Győr polgármestere 1988-ban a szöuli olimpián nyert aranyérmet, amikor sérüléssel bajlódva is 10 pontos gyakorlatot mutatott be lólengésben. Nem véletlen, hogy Győrt a sport egyik magyarországi fellegváraként emlegetik.

Tudta-e, hogy Győr városa ad otthont az Audi magyarországi gyárának, ami egyben a világ legnagyobb motorgyára? Az Audi Hungaria Zrt., az ingolstadti székhelyű AUDI AG magyarországi leányvállalata több mint 11 ezer embert foglalkoztat Győrben, akik a motorok mellett a prémium kategóriás Audi TT sportkocsikat és az Audi A3 Limousine és Cabriolet autókat gyártják. A vállalatnál látogatóközpont is működik, ahol 2 órás gyárvezetésen bárki betekinthet a kulisszák mögé.

Tudta-e, hogy mit jelent, hogy Győr az ún. „Aranyháromszögben” található? Bécs, Budapest és Pozsony között szinte félúton, autópályák szomszédságában fekszik a kisalföldi megyeszékhely, amely talán kitűnő földrajzi adottságainak köszönheti, hogy Magyarország legprosperálóbb nagyvárosává nőtte ki magát. Négy reptér (bécsi, budapesti, pozsonyi és közvetlenül a város mellett fekvő péri reptér) és a gönyűi kikötő garantálja, hogy földön, vízen és levegőben is biztonságban megérkezzünk.

Tudta-e, hogy nem véletlen, hogy Győrben rendezik meg a Fröccsfesztivált? Jedlik Ányos győri bencés szerzetes először a szikvíz nagyüzemi terjesztésében és palackozásában alkotott nagyot. Mindezek után a szódavizet – akkor még megdöbbentő módon – borral kombinálta, így a fröccs feltalálójaként is bevonult a történelembe. Tette mindezt egy legendás fóti szüret alkalmával, barátai, Vörösmarty Mihály, Czuczor Gergely és Fáy András társaságában.