Álláskeresési módszerek, ha félénk típus vagy

Az álláskeresés legfontosabb momentuma a kapcsolatépítés. De mi van, ha valaki nem nyílik meg könnyedén, és nehezére esik az ismerkedés, vagy esetleg a “nyomulás”. Íme tippjeink, a félénk típusú álláskeresőknek.

Kapcsolatépítés: álláskereséssel kapcsolatban mindig elhangzik ez a tanács és egy pillanatig sem kívánjuk megcáfolni, hogy nagy jelentőséggel bír. Az álláskeresők több mint 58 százaléka kapcsolatépítésüknek köszönhetően bukkan rá állására. Nem vagyunk azonban egyformák, így ami valakinek könnyedén megy – például elmenni egy szakmai konferenciára és ott szakmai ismeretségekre szert tenni – az másoknak kimondottan gondot jelent. A szégyellős jelölteknek tehát esélyük sincs? Nem, csupán át kell gondolniuk, hogy milyen módszerek állnak közelebb hozzájuk.

Nem jó hozzáállás, ha úgy kezdjük a kérdés, hogy miben kell megváltoznunk. Azok, akik kevésbé érzik kényelmesen magukat egy olyan helyzetben, ahol ők vannak a középpontban vagy, ahol el kell adniuk magukat, azoknak más módszerekhez kell folyamodniuk. Valójában nekik is megvannak azok a tulajdonságaik, amikből előnyt lehet kovácsolni.

Kiváló hallgatóság

Az úgynevezett introvertált pályázók például nagyszerű hallgatóságnak bizonyulnak. Figyelmesen meghallgatják a másikat és visszacsatolást adnak arról, hogy figyelnek a másikra. Kapcsolatépítésnél ezt a tulajdonságot is nagyszerűen lehet hasznosítani, főleg információgyűjtés céljából. Igazán nagy problémát az jelenthet egy ilyen pályázó számára, ha egy nagyobb csoportban kell érvényesülnie. Szakértők a következő tanácsokat ajánlják figyelmünkbe.

Fogalmazzuk meg jól céljainkat

Ha egyszerűen annyit kérdezünk ismerőseinktől, hogy tudnak-e valami jó állást számunkra, akkor nagy valószínűséggel csalódni fogunk. Senki sem mászkál ugyanis kinn a nagyvilágban friss állásokkal a zsebében, amik csak arra várnak, hogy mi megpályázzuk őket. A kapcsolatépítés inkább egyfajta eszköz, nem mindig, sőt viszonylag ritkán jelent egyenes utat egy álláshoz. Kezeljük úgy a kapcsolatépítést, mint egy csereprogramot.

Elképzelhető, hogy valaki tanácsot tud adni nekünk, más segíthet nekünk megírni egy jó önéletrajzot, vagy tud ajánlani valakit, aki segítségünkre lehet. Ha szégyellősek vagyunk, akkor könnyebb lehet nekünk, ha felajánlanak nekünk valamit, minthogy nekünk kelljen kérnünk azt. A szégyellőséget nem keverjük össze azonban a passzivitással. Tegyünk lépéseket, amennyire csak tőlünk telik.

Önkéntesként segíteni

Nem mindenki érzi jól magát, ha egy szakmai közegben kell megjelennie, hogy idegenekkel elegyedjen beszélgetése új ismeretségek kialakítása céljából. Akiknek ez nem megy, választhatnak más utat is, ami szintén lehetőség lehet arra, hogy kapcsolatokat építsünk. Segíthetünk önkéntesként egy-egy konferencián, kivehetjük részünket a szervezésből, segíthetünk az esemény lebonyolításában, így sok embert ismerhetünk meg. A munka során értékes kapcsolatokra tehetünk szert és így a kapcsolatteremtésnek egy természetesebb módját választva nem fogjuk kellemetlenül érezni magunkat. Embereket ismerhetünk meg, de úgy, hogy közben mi magunk is a csapat tagjai vagyunk.

Érkezzünk korán

Ha introvertáltak vagyunk, gondot jelenthet számunkra egy nagyobb eseményen megjelenni. Még rosszabb, ha viszonylag későn érkezünk és a jelenlévők már kisebb csoportokra oszlottak és elindultak a beszélgetések. Azoknak, akiknek gondot jelent az ismerkedés, kimondottan nehéz feladat egy ilyen helyzetben társalgást kezdeményezni. Érkezzünk korábban, még mielőtt a kisebb csoportok kialakulnának, hogy könnyebben becsatlakozhassunk egy beszélgetésbe.

Legyenek reálisak az elképzeléseink

Ne erőltessünk magunkra olyan helyzeteket, amikben nem érezzük jól magunkat. Ne akarjunk egy konferencián mindenkivel beszélni, elég, ha csak néhány emberrel elegyedünk szóba, de akkor igyekezzünk jó benyomást tenni. Az online közösségek is hasznunkra lehetnek, azonban mindig tartsuk szem előtt, hogy a személyes kontaktus sokkal többet ér, ne próbáljuk megkerülni azt.

Forrás: https://www.cvonline.hu/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük